مغالطه سیمان و مسکن
حبیب آرین، بازار و بورس- دبیر کانون سراسری انبوهسازان پیش بینی کرده است سیمان منجر به افزایش قیمت مسکن خواهد شد. این در حالی است که بررسی ها نشان می دهد که حباب بزرگی در بازار مسکن ایجاد شده و احتمال کاهش قیمت مسکن وجود دارد؛ ضمن اینکه سیمان، سهم بسیار محدودی در هزینه نهایی مسکن دارد.
این روز ها بازار مسکن در رکود بی سابقه ای فرو رفته است. عمده ی خریداران قدرت خرید خود را از دست داده اند و فروشندگان نیز دست به عصا حرکت می کنند. از سوی دیگر احتمال توافق و کاهش نرخ دلار؛ گمانه زنی ها در مورد کاهش قیمت مسکن را تقویت کرده است. اگرچه به جز یک مورد، هیچ گاه به لحاظ تاریخی قیمت مسکن بعد از افزایش کاهش نیافته، اما ابر حباب شکل گرفته در بازار مسکن که بیش از هر بازار دیگری بزرگ شده احتمال کاهش قیمت مسکن را تقویت کرده است. در این شرایط فعالان این بازار در تلاش برای رونق بخشی به این بازار هستند و حتی روند قیمت مسکن را صعودی پیشبینی می کنند.
فرشید پورحاجت در خصوص وضعیت بازار مسکن و اثر افزایش اخیر قیمت سیمان به ایسنا گفته است محتملترین گزینه برای مسکن در ماههای آینده، افزایش قیمت مسکن است زیرا نهادههای تولید از جمله شن و ماسه ۵۰ تا ۶۰ درصد گران شده اند. از سوی دیگر شرکت های سیمانی در دو ماه آخر سال گذشته در برنامهای کاملا منسجم،اقدام به کاهش تولید کردند و به دلالی در بازار دامن زدند.
ادعای این فعال بازار مسکن در حالی مطرح می شود که به طور عمده شرکت های سیمانی در ماه های اخیر و به دلیل رکود در بازار مسکن با مازاد تولید رو به رو بوده اند. ضمن اینکه تاثیر سیمان در قیمت نهایی مسکن بسیار ناچیز است. بر اساس برآوردهایی که یک تحلیل گر بدست آورده تاثیر سیمان و فولاد نسبت به نرخ فروش واحد مسکونی به ترتیب تنها 0.56 درصد و 3.9 درصد است.
انجمن کارفرمایان سیمان در آخرین مصوبه خود به منظور افزایش قیمت سیمان، تولید کنندگان را متهد به عرضه در بازارهای داخلی کرده است و به نظر نمی رسد تامین سیمان در بازار های داخلی با محدودیتی رو به رو باشد.
اگرچه سیمان خاکستری در فروردین ماه مجوز افزایش 40 درصدی قیمت را دریافت کرده اند اما حتی اگر قیمت گذاری دستوری در بازار سیمان برداشته شود و قیمت سیمان سه برابر شود تاثیر قیمت سیمان بر مسکن در نهایت به 1.5 درصد خواهد رسید.