تاریخچه تشکیل بورس در ایران
زمزمههای تشکیل بورس در ایران به سال ۱۳۱۵ شمسی برمیگردد ولی در نهایت به طور رسمی بازار بورس تهران در سال ۱۳۴۶ شروع به فعالیت کرد.
به گزارش بازار و بورس؛در سال ۱۳۱۵ شمسی، دولت ایران از یک متخصص بلژیکی به نام «وان لوترفلد» درخواست کرد تا درمورد تشکیل بازار بورس اوراق بهادار در ایران بررسیهایی انجام داده و برای تاسیس و تدوین اساسنامه آن طرح قانونی ارائه دهد.
در آن زمان بانک ملی ایران نیز که امور پولی کشور را برعهده داشت، مطالعاتی در این زمینه انجام داد، ولی درنهایت به دلیل مساعد نبودن شرایط و همچنین وقوع جنگ جهانی دوم مطالعات و بررسیهای انجام شده بدون نتیجه ماند و تمام کارها متوقف شد.
با این حال سالها بعد و در اواسط دهه ۱۳۴۰ شمسی که وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور متحول شده بود و ایران با کشورهای غربی رابطه خوبی داشت، در مورد نحوه تاسیس و اداره بورس، نقش دولت در آن و همچنین تشکیلات و نحوه سازماندهی آن صحبتهایی انجام شد و در نهایت در اردیبهشت سال ۱۳۴۵ لایحه قانون بورس اوراق بهادار در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
به دنبال این اتفاق، وزارت اقتصاد قانون تاسیس بورس اوراق بهادار را به بانک مرکزی ابلاغ کرده و از آنها اجرای این قانون را درخواست کرد. اما در نهایت به دلایل مختلفی مثل ناآمادگی بخش صنعتی و بازرگانی اجرای این قانون با تاخیر مواجه شد.
اما این تاخیر چندان طول نکشید و بالاخره در بهمن ماه سال ۱۳۴۶ شمسی بورس اوراق بهادار تهران برپایه قانونی که در سال قبل از آن تصویب شده بود، به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد. از آن زمان تاکنون عملکرد بازار بورس اوراق بهادار تهران را میتوان در چهار دوره مختلف خلاصه کرد که در ادامه در مورد اتفاقات این دورهها صحبت میکنیم.