ابهام ها به بیمه اتکایی ایران رسید
بازار و بورس، حبیب آرین - بیمه اتکایی ایران در اطلاعیه از نامشخص بودن تغییر نرخ تسعیر ارز در این شرکت خبر داد اما ناظر بازار این اطلاعیه را مبهم خوانده و منظور این رفع ابهامات این نماد متوقف شده است.
مدیر نظارت بر بازار ها با انتشار گزارشی در سامانه کدال نوشت با توجه به ابهامات موجود در اطلاعات با اهمیت منتشر شده توسط ناشر ، نماد بیمه اتکایی ایرانیان حداکثر به مدت 2 روز کاری متوقف می شود. پیش از این بیمه اتکایی با انتشار اطلاعیه با اهمیت از تاثیر تغییر نرخ تسعیر ارز گزارش داد. گزارشی که بیشتر به ابهامات این شرکت افزود.
این شرکت مدعی شده آن بخش از اقلام پولی ارزی خود را که برای آن نرخ قابل دسترس وجود ندارد تسعیر می کند. در این گزارش اشاره به تغییر نرخ های تسعیر آمده با توجـه به مراتـب فوق و لحاظ وضـعیت ارزی این شـرکت که حدوداً معادل 25 میلیون دلار مثبت برآورد می شود تسعیر اقلام پولی با نرخ های جدید ، برای این شرکت اثر درآمدی خواهد داشت. لیکن آثار دقیق و کامل آن با توجه به تعهـدات ارزی احتمالی در بخش بیمه ای ، منـوط به تکمیـل فرآینـد تهیـه صورتهای مالـی خواهـد بود.
بیمه اتکایی ایرانیان در حالی از ابهام در محاسبه نرخ تسعیر ارز حرف می زند که این شرکت پیش از این منابع حاصل از نرخ تسعیر ارز را صرف افزایش سرمایه کرده است. در آخرین گزارش مدیریتی که این شرکت منتشر کرده آمده است : با توجه به افزایش نامتعارف نرخ ارز از اواخر سال 1396 و تغییرات بعدی آن و همچنین مقررات ارزی بانک مرکزی مبنی بر شمولیت شرکت های بیمه از نرخ بازار ثانویه، سود حاصل از تسعیر ارز سال مالی گذشته، افزایش قابل توجهی داشت. لذا بر اساس توصیه های موکد بیمه مرکزی و حسابرس مستقل شرکت و مذاکرات مجمع عمومی صاحبان سهام مقرر گردید شرکت از تقسیم سود ناشی از تسعیر ارز خودداری و نسبت به افزایش سرمایه اقدام کند»
در نهایت در آذر ماه سال گذشته افزایش سرمایه این شرکت صورت گرفت. افزایش سرمایه این شرکت از مبلغ 325 میلیارد تومان به 400 میلیارد تومان رسید. یعنی حدود 75 میلیارد تومان افزایش سرمایه انجام شد.
در بخشی دیگری از گزارش مدیریتی این شرکت بر پیچیدگی محاسبه نرخ تسعیر ارز اشاره شده و آمده: «با توجه به مقررات و محدودیت های ارزی موجود در کشور و وجود انواع ارزها از نظر منشا ایجاد آن و نظر به اینکه برای بخش مهمی از انواع ارزها، بازار در دسترس و قابل اتکا برای مبادله و ارزش گذاری وجود ندارد و این امر مبانی گزارشگری مالی و استاندارهای حسابداری را چالش جدی مواجه کرده است. و با ایجاد ابهام و چندگانگی در گزارشگری مالی قابلیت مقایسه صورت های مالی را ضعیف کرده است. »
این ها در شرایطی است که این شرکت اعلام کرده 38 درصد از سرمایه گذاری های این شرکت به سپرده های بانکی ارزی مربوط می شود. ارزش روز آن ها بر اساس گزارش منتهی به 30 آذر ماه برابر با 328 میلیارد تومان بوده است.
اگرچه برخلاف گزارش مدیریتی که ادعا شده افزایش سرمایه از محل منابع ارزی بود؛ در عمل نمی توانسته این اتفاق رخ دهد. در گزارش توجیهی که این شرکت به منظور افزایش سرمایه منتشر کرد اعلام شده بود که منابع ارزی شرکت بخش قابل ملاحظه ای از منابع سرمایه گذاری شده را تشکیل می دهد لیکن بازده سالانه این سرمایه گذاری در حد 4 درصد برای سال مالی 1399 و 5 درصد برای سال های مالی 1400 و 1401 منظور و از بابت نرخ تسعیر نیز به طور محتاطانه 150 میلیارد ریال برای سال مالی 1399 و معادل 100 میلیارد ریال برای سال های مالی 1400 و 1401 منظور شده است. در نتیجه نرخ های تسعیر در نهایت می توانسته نهایتا 15 میلیارد تومان از منابع افزایش سرمایه برای این شرکت را فراهم کند.