شماره مطلب:
3453
دوشنبه 1400/02/27 10:47
دسته بندی
پرسش ها و پاسخ های بانک ملت :

سهام داران از توضیحات وبملت قانع نشدند

بازار و وبورس- حبیب آرین بانک ملت که از 16 اردیبهشت و پس از تعیین نرخ جدید تسعیر با اعلام میزان دارایی ارزی 6.4 میلیارد دلار و سود تسعیر ارز 2.3 هزار میلیارد تومانی با توقف نماد روبرو و نماد آن تا سوم خرداد ماه تعلیق شد با برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی به 26 سوال سهامداران پاسخ داد، پاسخ هایی که نتوانسته است سهام داران را قانع کند به نحوی که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس از ادامه توقف نماد بانک ملت خبر داده است.  

پرسش اول

وضعیت دقیق ارزی بانک ملت چیست ؟

درآمد های ارزی شناسایی شده در شش ماهه دوم سال معادل 6436 دلار گزارش شده است.

اما باید این ترکیب چگونه حاصل شده! تسهیلات و اعتبارات جاری این بانک 20201 میلیون دلار بوده است، تسهیلات و اعتبارات معوق 1088، تسهیلات و اعتبارات مشکوک الوصول 1276 و سایر دارایی های ارزی 4163 میلیون دلار بوده است. مجموع دارایی ای ارزی پولی این باک برابر با 26727 میلیون بوده است. از این میزان 19500 میلیون دلار به عنوان بدهی های ارزی کسر می شود. و خالص وضعیت باز ارزی این بانک به 7228 میلیون دلار می رسد. از این میزان 791 میلیون دلار به دلیل پرونده های مشمول بخشنامه 60/1015 کسر می شود. این بخش نامه به شیوه ی دستورالعمل چگونگی رسیدگی به ایفای تعهدات ارزی گذشته بر می گردد. و در نهایت خالص وضعیت باز ارزی قابل تسعیر به 6436 میلیون دلار می رسد.

پرسش دوم

سود تسعیر ناخالص برای بانک ملت چقدر است؟

سود تسعیر ناخالص در حدود 42100 میلیارد تومان است.

از این میزان سود خالص بخش بزرگی مربوط به مطالبات بانک از اشخاص حقیقی و حقوقی با سر رسید چندین ساله است که در طبقات غیر جاری قرار دارند. بر اساس اعلام بانک ملت در نتیجه اعمال نرخ تسعیر ارز حدود 21000 میلیارد ریال هزینه مورد نیاز است. از طرفی حدود 10400 میلیارد تومان دخیره مالیات سنواتی و مبلغ 2600 میلیارد تومان مالیات سال جاری صرفا بابت درآمد تسعیر ارز نیز در حساب ها منظور می شود.

بر این اساس تنها 8100 میلیارد تومان از محل سود تسعیر ارز عاید بانک می شود.

پرسش سوم

سوال دیگری که از بانک ملت مطرح شده این بود که چطور با وجود بالارفتن دارایی های ارزی بانک و رشد نرخ تسعیر ارز، سود این بانک کاهش یافته است.

بانک ملت در پاسخ به این سوال می گوید بانک ملت تا قبل از سال 1398 اقلام پولی دارایی های ارزی غیر جاری را با استناد به دستوالعمل های شناسایی درآمد تسهیلات اعطایی و ممنوعیت شناسایی سود طبقات معوق و مشکوک الوصول تسعیر می کرد به همین دلیل طبق روال سال های گذشته، اقلام غیر جاری در سال 1397 که بالغ بر 2.8 میلیارد دلار بودف تسعیر نشد. نکته دیگری که بانک ملت در پاسخ به این سوال مطرح می کند مساله مالیاتی است، پاسخی که به نظر می رسد ارتباط چندانی با پرسش مطرح شده نداد.

پرسش چهارم

پرسش دیگر به مطالبات بانک ملت از صندوق انرژی است. پرسش کننده می پرسد که اولا مطالبات مشکوک الوصول بانک ملت چقدر است و چرا با وجود ضمانت های کافی این بدهی ها پس گرفته نشده است؟

پاسخ عجیب بانک ملت قابل تامل است. پیشتر بانک ملت در یادداشت های توضیحی  مطالبات خود از صندوق انرژی را به عنوان مطالباتی که بازگشت آن ها چندان ممکن نیست معرفی کرده بود. اما در این پاسخ به این سوال آورده است:

تسهیالت اعطایی به شرکت ملی نفت ایران، شرکت پخش و پالایش فرآورده های نفتی و شرکتهای تابعه شرکت نفت که دولتی هستند  و در سرفصل تسهیلات اعطایی و مطالبات از اشخاص دولتی قرار می گیرد بیش از 13 میلیارد دلار بوده که با احتساب سود و وجه التزام شناسایی شده تا پایان سال 1399 حدود 19 میلیارد دلار است. مطابق با بخشنامه بانک مرکزی، برای تسهیالت مذکور صرفاً ذخیره عمومی و به میزان یک و نیم درصد محاسبه و منظور می گردد. لذا تاکید می گردد تسهیلات  مذکور که با استناد به بند " هـ" تبصره 16 قانون بودجه سال 1398 تا پایان سال 1400 امهال گردیده، در طبقه جاری قرار دارند و به سرفصلهای غیرجاری منتقل نگردیده است بنابراین ذخیره اخصاصی برای تسهیالت مذکور منظور نگردیده است.

بر اساس گزارشی که پیشتر این بانک منتشر کرده بود کل این مبالغ برابر با 66938 میلیارد تومان (معادل 5189 میلیون یورو) بوده است. سهم شرکت ملی نفت ایران 47910 میلیارد تومان (معادل 2714 میلیون یوری) و سهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی 19027 میلیارد تومان (معادل 475 میلیون یورو) بوده است.

پرسش پنجم

با توجه به توافق بانک ملت با دولت انگلیس مبنی بر دریافت 25.1 میلیارد پوند از غرامت 2.3 میلیارد پوندی مورد ادعا, و اعلام  برنده شدن بانک ملت در رسانه ها توسط مدیران در دعوی مطروحه, دلیل کارشناسی هیأت مدیره محترم, جهت دریافت 91 میلیون یورو خسارت از دولت انگلیس به جای مبلغ فوق به سهامداران ارائه گردد.؟

پاسخ به این پرسش ابهامات در خصوص شیوه ی اطلاع رسانی بانک ملت را بیشتر می کند. بانک ملت معتقد است که شایعات زیادی در مورد مبلغ توافق وجود دارد اما میزان آن را اعلام نمی کند!

پاسخ بانک ملت بدین شرح است:  مبالغ متنوع مطرح شده در خصوص ادعای بانک در فضای مجازی و رسانه های مختلف صرفاً گمانه زنی بوده و هیات مدیره بانک با در نظر گرفتن منافع بانک و سهامداران اقدام به توافق با خزانه داری انگلیس نموده و مبلغ مذکور وصول و به حسابهای بانک واریز گردیده و در حسابهای درآمدی سال 1398 بانک ثبت و به نحو مناسب به سهامداران محترم و مراجع نظارتی اطالع رسانی گردیده است.

به نظر می رسد آنچه که بیش از هر موضوع دیگری بانک ملت بر آن تاکید داشته است مساله مالیات است. بانک ملت مدعی است اداره ماليات بر اساس نرخ نيما ماليات را محاسبه می کند و  ما بر اساس نرخ بانك مركزي سود شناسايي مي كنيم. به عنوان مثال این بانک اعلام کرده است در سال 98، اداره مالیات 13200 میلیارد تومان مالیات از این بانک مطالبه کرده است و درآمد ناشی از مبادلات ارزی برای با 10676 میلیارد تومان بوده است. همچنین مطالبات مشکوک اوصول این بانک به 6993 میلیارد تومان رسیده است.

این ها در حالی است که پیشتر این بانک اعلام کرده بود در پی افزایش سرمایه به کمک تسعیر نرخ ارز است. توضیحات بانک ملت نتوانسته سهام دارا را راضی نگه دارد. محسن انصاری مهیاری درباره پاسخ شب گذشته بانک ملت به ابهامات آثار مالی اعلام نرخ جدید تسعیر ارز و ۲۶ سوال سهامداران به بورس پرس گفت : بررسی های اولیه از توضیحات اعلامی "وبملت" به عمل آمده اما با توجه به نکات مطروحه و لزوم تطبیق با استانداردهای حسابداری به بررسی های دقیق و کامل تری نیاز دارد.

 

آخرین‌ها

معرفی پایگاه اطلاع‌رسانی بازار و بورس

بازار و بورس، پایگاه خبری مستقلی است که قصد دارد
رویدادهای اقتصاد ایران و جهان را از منظر بازارها رصد و تحلیل کند.

 info@BazaroBourse.com

 www.BazaroBourse.com

 www.BazaroBourse.ir

             

قوانین و مقررات

sapra.ir 

X