طرحی که سرمایه را به بازار سهام می کشاند
بازار و بورس- حذف مالیات از عایدی سرمایه، مدتهاست مطرح و خبرهای بسیاری در مورد آن منتشر شده است. به گفته بسیاری از کارشناسان، این طرح، در صورت تصویب و تدوین شیوهنامه اجرایی، میتواند گام بزرگی برای بهبود و تعادل بازار سرمایه بهشمار رود.
در این مورد، مجتبا ممعتمدنیا، کارشناس بازار سرمایه، به «بازار و بورس» گفت: «بحث مالیات بر عایدی سرمایه، حدود یکسال و نیم گذشته مطرح شد و از آن زمان، این موضوع بهشدت مورد توجه قرار گرفت. اول بحث داراییهای ثابت بود که بهعنوان کالاهای سرمایهای شناخته میشد و. دو مؤلفه به حذف مالیات بر عایدی منجر شد؛ یکی داراییهای ثابت بود که بهعنوان کالاهای سرمایهای شناخته میشدند و سپس سرمایهگذاری افراد بازارهای ارز و طلا بود. از ابتدای مطرح شدن این طرح، قرار بود که مالیات بر عایدی سرمایه بر اوراق سپرده بانکی دارایی های ثابت و سهام اعمال نشود. در کمیسیون اقتصادی نیز، در دورههایی بهطور کامل در مورد این موضوع بحث شده و دولت رسما اعلام کرد که مالیات بر عایدی سرمایه بر سهام و اوراق درآمد ثابت اعمال نشود. با این توضیحات، ذهنیت بازار این است که در حوزه بازار سرمایه، مالیاتی جز مالیات فروش سهام اجرا نمیشود.»
معتمدنیا با اشاره به اینکه اعلام حذف مالیات بر عایدی سرمایه، خبر جدیدی نیست و نمیتواند تأثیر خاصی بر بازار سرمایه داشته باشد، گفت: « پیشفرض فعالان بازار بر حذف مالیات بر عایدی سرمایه بوده و تا کنون با همین ذهنیت فعالیت میکردند. بنابراین، در حال حاضر مالیات بر عایدی سرمایه در سایر بازارهای موازی، میتواند تأثیر مثبت بر بازار سرمایه داشته و سرمایهها را به سمت سپرده بانکی و بازار سرمایه حرکت دهد.»
معتمدنیا در مورد اجرایی شدن اعمال مالیات بر عایدی سرمایه در بازارهایی غیر از بازار سرمایه، گفت: «به باور من این موضوع، مانند طرح هدفمند شدن یارانهها، به قانون تبدیل خواهد شد اما اجرایی شدن آن، نیازمند اقدام جمعی و عملی است؛ چرا که اجرای دریافت مالیات بر عایدی سرمایه، میتواند پروژه بزرگ با پیچیدگیهای بسیار باشد.»
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، دریافت مالیات از سایر بازارهای ارزی، طلا و ... میتواند تا حدودی به شرایط اقتصادی دولتها کمک کند. از طرفی منجر به حرکت سرمایه به سمت بازارهای مولدی مانند بازار سرمایه شود.