خطر کشنده واحدهای زیانده با رشد ارزش سهام آنها
بازار و بورس- حسن حسینقلی رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های صنایع و معادن سرب و روی ایران، درباره افزایش قیمت جهانی فلزات اساسی و تأثیر آن بر بازار داخلی، گفت: «در حال حاضر، این تفاوت چندان قابلتوجه نیست اما هزینههای بازگشت پول، درآمد بازار را کاهش میدهد، اتفاقی که این روزها شاهد آن هستیم. در داخل، ناهماهنگی عرضه و تقاضا و مقرراتی که هر روز برای بازار وضع میشود، تأثیرات بسیاری بر قیمتها دارد. بهعلاوه مداخلات در صادرات از طریق وضع عوارض و منع صادرات نیز مشکلات بسیاری برای بازارهای داخلی ایجاد شده است.»
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای صنایع و معادن سرب و روی ایران درباره وضعیت سهام شرکتهای معدنی، توضیح داد: «در کل ما تابع قوانین جهانی هستیم. وقتی که شرکتی در بورس کالا میفروشد یا صادرات انجام میدهد، بهطور مستقیم تحتتأثیر بازارهای بینالمللی است. در واقع وقتی که قیمت فروش داخل یا صادرات محصولی افزایش یابد، بر قیمت سهام آن نیز تأثیرگذار خواهد بود. البته این موضوع در شرایط نرمال بازار است، نه زمانی مانند ماههای گذشته که قیمتها بدون واقعبینی افزایش پیدا کرد و با جوسازیهایی که انجام شد، بازار دچار تنش و مشکلات فراوانی شد. در این ماهها، با واحدهای زیاندهی مواجه بودیم که قیمت سهام آنها افزایش پیدا میکرد. این حبابی که در بازار سهام ایجاد شد، هم برای سرمایهگذاران و هم برای خود واحدها، بسیار مخرب و کشنده بود.»
به گفته حسینقلی، وقتی واحد با رشد سهام خود مواجه میشود، در قدم اول باید به سمت افزایش سرمایه حرکت کند. او در این مورد، مطرح کرد: «وقتی ارزش سهام واحدی افزایش مییابد، نشان میدهد که آن واحد نیاز به افزایش سرمایه دارد تا بتواند شرایط را کنترل کند. واحدها باید افزایش قیمت سهام خود را _ بههر دلیلی_ به شرکت برگردانده و به توان مالی خود اضافه کنند. نه اینکه سهام در دست عدهای دلال خرید و فروش شود. خود واحد هم باید در این شرایط بهرهای ببرد، نه اینکه سهامش رشد کند و در سرمایه آن شرکت هیچ تأثیری نداشته باشد. بنابر این، باید ایجاد نقدینگی در بازار ضروری شود.»