شماره مطلب:
4685
یکشنبه 1400/03/23 05:40
احسان عالی¬‌شوندی، کارشناس بازار سرمایه تحلیل کرد

سهم بانک مرکزی در ریزش بازار سرمایه، قابل‌توجه است

فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد، روز شنبه 22 خرداد در جمع خبرنگاران، تغییر نرخ بهره بین بانکی را مهم¬ترین عامل ریزش بازار سرمایه عنوان کرد و انتقادهایی به بانک مرکزی داشت؛ ادعایی که به¬گفته دژپسند، رئیس سازمان بورس نیز آن را تأیید کرده است.

بازار و بورس- احسان عالی­‌شوندی، کارشناس بازار سرمایه، درباره سهم بانک مرکزی و بدنه دولت در ریزش‌های اخیر، به «بازار و بورس» گفت: «با نگاه کلی، وقتی سازوکار یک اقدام اصولی و ساختارمند بوده و چارچوب داشته باشد، تصمیم­های شخصی نمی­تواند بر برآیند آن تأثیرگذار باشد. بر این اساس، زمانی که پروژه‌ای در کشور با نگاه شخصی پیش برود، نشان­‌دهنده اشکالات در ساختار است. اگر وزارت اقتصاد، بازار سرمایه و سایر ارکان­های اقتصادی چارچوب مشخص و معینی داشت، کار به اینجا نمی­رسید که مثلا آقای همتی به­دلیل اختلافات سیاسی با آقای دژپسند بخواهد نامه‌نگاری کرده و یک بازار را با اختلال و آشفتگی روبه‌رو کند.»

این کارشناس بازار سرمایه، درباره عملکرد دولت در بهبود بازار سرمایه، توضیح داد: «در زمان مناظرات و با توجه به گزارش­های جانبی که از آنها منتشر شد، متوجه شدیم که نگاه دولت، وزارت اقتصاد و رئیس­جمهوری نسبت به بازار سرمایه مثبت بوده است. تصمیم و قصد آنها این بوده که نقدینگی سرگردان به سمت بازار سرمایه حرکت کند؛ علی‌رغم اینکه بعضی سهم‌ها دچار حباب شوند. این نگاه، نگاه درستی است. اگر نقدینگی در کشور به سمت بازار سرمایه حرکت کند، خیلی بهتر از آن است که به سمت بازارهای غیرمولد حرکت کند. در این میان اما، من نیز با انتقادها به بانک مرکزی موافق هستم. چرا آقای همتی در مورد قیمت ملک در تهران با رهبری مذاکره نکردند؟ چرا قیمت خودرو یا ارز را با رهبری در میان نگذاشتند و راهکار ارائه ندادند؟ وقتی این موارد را کنار هم قرار دهیم، جدا از مشکلات ساختاری، به این نتیجه می‌رسیم که بانک مرکزی، ضربه‌هایی به بازار سرمایه وارد کرده است.»

عالی‌شوندی در مورد آسیب‌هایی که از طرف بانک مرکزی به بازار سرمایه وارد شده، گفت: «زمانی که در سال گذشته سازمان بورس در نامه‌ای درخواست کرده بود که حد نوسان از 5 درصد به 2 درصد برسد تا جلوی آشفتگی و رشد بی‌رویه در بازار گرفته شود، اولین مخالف آقای همتی بود که در شورای بورس نیز تذکر داده بود که این اقدام انجام نشود. اگر آن زمان تصمیم آقای همتی این بوده که نقدینگی به‌سمت بورس حرکت کند که قیمت دلار کنترل شود، چرا در مقطعی دیگر ایشان در نامه‌ای به رهبری به رشد بورس اعتراض می‌کنند؟ این موارد ذهن را به سمتی حرکت می‌دهد که شاید این حمایت‌ها و عدم حمایت‌ها به منافع شخصی ایشان در بازار سرمایه برمی‌گردد. مخصوصا وقتی که دکتر همتی عضو شورای بورس بودند این سوال پیش می‌آید که چرا این موارد را صراحتا اعلام نکردند؟ به‌نظر من، بانک مرکزی با اقدامات خود، هم به بازار سرمایه آسیب وارد کرد و هم نتوانست بازار ارز را کنترل کند که این موضوع نشان‌دهنده عملکرد نامناسب تیم اقتصادی بانک مرکزی بود.»

این کارشناس بازار سرمایه، بر این باور است که سهم بانک مرکزی در ریزش‌های اخیر بورس، قابل‌توجه بوده و نگاه دولت و وزارت اقتصاد برای کنترل آشفتگی در بازار، قابل حمایت است.

عالی‌شوندی در مورد راهکارهای بهبود بازار، توضیح داد: « اگر بخواهیم اقتصادمان حرکت کند، مشکلات گذشته کاهش یابد و مسیری که نقدینگی در آن قرار می‌گیرد، صحیح باشد، باید بازار سرمایه را به رشدی بزرگ‌تر از امروز برسانیم. باید نسبت ارزش بازار سهام به جی‌دی‌پی کشور به بیش از 90 درصد برسد؛ نه امروز که این نسبت فقط حدود 40 درصد است. بنابر این، بازار ما برای بزرگ‌شدن، پتانسیل فراوانی دارد که نیاز به همراهی و کمک از طرف تمام نهادها دارد.»

آخرین‌ها

معرفی پایگاه اطلاع‌رسانی بازار و بورس

بازار و بورس، پایگاه خبری مستقلی است که قصد دارد
رویدادهای اقتصاد ایران و جهان را از منظر بازارها رصد و تحلیل کند.

 info@BazaroBourse.com

 www.BazaroBourse.com

 www.BazaroBourse.ir

             

قوانین و مقررات

sapra.ir 

X