ورود کاندیداها به مشکلات بورس، نشاندهنده اهمیت این بازار است
بازار و بورس- در میان پرداختن به مسائل اقتصادی در برنامههای کاندیداهای ریاستجمهوری، بازار سرمایه، مهمترین گزینهای است که به شیوههای مختلف به آن پرداخته میشود و چالشهای بسیاری نیز بههمراه داشته است. هرچند که به گفته برخی کارشناسان، هنوز رویکرد مشخصی برای برونرفت از مشکلات اقتصادی، بهخصوص در حوزه بورس از طرف کاندیداها مطرح نشده اما اشاره به مشکلات بورس، نشاندهنده اهمیت آن است.
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، با ارزیابی ورود کاندیداهای ریاستجمهوری به بحث بازار سهام، به «بازار و بورس» گفت: «واقعیت در مورد مناظرات این است که در کارزار انتخاباتی دوره گذشته، هیچ بحثی از بازار سرمایه مطرح نبود اما امروز شاهد آن هستیم که کاندیداها خودشان را درگیر بورس میدانند؛ چه به لحاظ فشاری که از سوی افکار عمومی به آنها وارد شده و چه بهلحاظ احساس نیازی که برای رشد اقتصاد کشور داشتهاند. امروز، بیش از 50 میلیون سهامدار داریم و با توجه به بحث سهام عدالت، میتوانیم بگوییم که تمام خانوادههای ایرانی، بهنوعی درگیر بازار سرمایه شدهاند که در یک مورد از مشکلات آنها، باید گفت که از مرداد سال گذشته تاکنون، حدود 10 میلیون تومان از ارزش سهام عدالت کاسته شده که اگر بخواهیم با توجه به نرخ یارانهها محاسبه کنیم، رقمی معادل 200 ماه یارانه خواهد شد. بنابراین کاندیداها نمیتوانند نسبت به چنین موضوعی بیتفاوت باشند. از طرفی، همه ما آگاه هستیم که رشد اقتصاد کشور باید از طریق سرمایهگذاری انجام شود، در حالی که امروز، نرخ سرمایهگذاری بهشدت کاهش یافته و این موضوع در سال گذشته نمود قابلتوجهی داشته و حتی میتوان گفت که میزان اصطلاک کشور بیشتر از سرمایهگذاری است؛ این یعنی فرسودگی کشور. بههمین دلایل، کاندیداها جز بهبود بازار سرمایه، راه مهم دیگری پیش رو ندارند تا بتواند به لوکوموتیوی برای حرکت اقتصاد تبدیل شود که در نهایت به توسعه منطقهای، توسعه استانی، ایجاد شرکتهای جدید و مواردی از این دست، تبدیل شود.»
این کارشناس بازار سرمایه درباره ورود سهامداران خرد به بازار سرمایه، توضیح داد: «در سال گذشته، چندین بار در زمان اوج بازار شاهد ورود و مشارکت حدود 5 میلیون نفر به بازار از طریق عرضههای اولیه بودیم که امروز هم شاهد مشارکتها در عرضه اولیه و خرید صندوقهای دولتی بودیم؛ به این معنا که مردم واقعا به میدان آمدند که نشاندهنده اعتماد آنها به دولت بود. در این شرایط، با توجه به خدشهدار شدن اعتماد مردم، کاندیداها میدانند که برای جذب اعتماد مردم به مسأله سهام عدالت و صندوقهای دولتی توجه کنند تا بتوانند مشکل را برطرف کنند.»
دارابی در مورد مناظرات و ارزیابی برنامه کاندیداها، اعلام کرد: «با توجه به اینکه در مناظرات، فرصت اندک است کاندیداها باید به تمام مسائل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و ... بپردازند. بنابراین فرصتی که برای بازار سرمایه باقی میماند، بسیار اندک است. از طرف دیگر، هیچکدام از کاندیداها، تخصص کاملی در بازار سرمایه ندارند. همچنین بورس، در لایه پایینی مسائل سیاسی و مدیریتی کشور قرار دارد. در این شرایط، باید منتظر بمانیم تا معاون اول، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس معرفی شود تا بتوانیم تغییرات، بهبود یا آسیبها در بازار سرمایه را بررسی کنیم اما بهباور من پیش از این اقدامات، همین طرح مسائل بورس در مناظرات، اتفاق خوشایندی است.»